יום שני, 16 ביולי 2012

כשהשמיעה יורדת

שמיעה היא אחת מהנאות החיים; תודות לחוש זה אנו יכולים להנות ממוסיקה, לקיים קשרים חברתיים ולהתמצא בקלות. עם הזדקנות הגוף, חלה גם ירידה בשמיעה, אך חוסר המודעות לירידה זו מלווה בתסכולים ובאי הבנות. מכשירי שמיעה נועדו, בראש ובראשונה, לשפר את איכות חייו של המשתמש.

למרבה האירוניה, כאשר שמיעתנו נפגעת אנו האחרונים לדעת, משום שברוב המקרים הירידה בשמיעה היא תהליך איטי הנמשך לאורך זמן. לעתים, הסובבים אותנו מניחים שהשינוי שחל בהתנהלות היום יומית ובאיכות התקשורת הוא תוצר של מצב רוח או משבר חולף, אך האמת היא, שהסיבה נעוצה בשמיעה לקויה.

מכשירי שמיעה מאפשרים למי שנמנע מביקור בבתי קולנוע ובתיאטראות בשל הירידה בשמיעתו או למי שמפגשים חברתיים החלו להעיק עליו בשל הקצר המתמיד בתקשורת עם הסביבה, לשוב ולהתענג על פעילויות אלה.


שומעים באופן אישי

כל אחד מאיתנו הוא מיוחד, והדבר נכון גם לגבי מבנה האוזניים שלנו ומאפיינים ייחודיים של מערכת השמיעה.
משום כך, התאמה אישית של מכשירי שמיעה היא משמעותית, ובעצם היא זו שקובעת אילו מן המכשירים הוא "הטוב ביותר".

כל אוזן תופסת אחרת צלילים שונים, כך שמכשירי שמיעה אינם רק סך היכולות הטכנולוגיות שהם מציעים, כי אם גם האופן שבו הם נחווים על ידי המשתמש.

כאשר מכשירי שמיעה מספקים את הצליל הנעים ביותר כפי שהם נתפשים על ידי המשתמש, הרי שמדובר בהתאמה. במידה ומכשירי שמיעה מסבים אי נוחות ותחושות של צרימה, הרי שיש להחליפם באחרים.
רצוי לבדוק במכון אודיולוגי  כמה וכמה מכשירי שמיעה במקביל, עד למציאת האחד שמתאים ביותר.

כיצד בוחרים?

כמו בכל תחום, גם שוק מכשירי שמיעה הוא בעל היצע רחב, שחשיפתו לתודעת הציבור מתבצעת על ידי אמצעי פרסום שיווקיים. הפרסומים יבטיחו מכשירי שמיעה "הכי טובים", אך כפי שציינו קודם: טיבם של מכשירי שמיעה נמדד על ידי התאמה אישית.

ככלל, עולם מכשירי שמיעה נחלק למכשירי שמיעה דיגיטאליים ואנלוגיים. אחד ההבדלים הבולטים בין שני הסוגים הללו הוא אופן פעולתם: בעוד שמכשירי השמיעה האנלוגיים מגבירים ללא אפליה את כל הצלילים, הרי שאלו הדיגיטאליים מעבדים את הצלילים טרם הגעתם אל האוזן, מגבירים את הקולות הרצויים ומעמעמים את אלו המצויים ברקע.

למעשה, מכשירי שמיעה דיגיטאליים פועלים באופן המחקה את פעולתה של האוזן ומשום כך גם תקופת ההסתגלות אליהם היא קצרה וקלה יותר.
הבדלים נוספים בין המכשירים קשורים בגודלם ובמיקומם באוזן: חלקם נתלים בתוך האפרכסת ואחרים בתעלת האוזן.


משקיעים בשמיעה

ככלל, מחירם של מכשירי שמיעה דיגיטאליים גבוה מזה של מכשירי שמיעה אנלוגיים בשל  הפונקציות הטכנולוגיות השונות שבאפשרותם למלא. אם נמצאה התאמה מושלמת בין לקוי השמיעה למכשיר, יש לוודא האם הוא זכאי לסיוע כספי או אף למימון מלא ממקורות שונים, כגון: ביטוחים משלימים או משרד הביטחון.