יום רביעי, 23 בפברואר 2011

מכשירי שמיעה וחיי היום יום

מכשירי שמיעה נועדו בראש ובראשונה להקל על אנשים הסובלים מליקוי שמיעה בדרגות שונות. מעבר לאפשרות הפיזיולוגית לשמוע בצורה תקינה ככל האדם, הם בעקיפין פותרים בעיות חברתיות ונפשיות שעשויות לצוץ עקב ליקוי שמיעה.

לקויי שמיעה המשתמשים במכשירים יכולים להתנהל בחיי היום יום כמעט ככל אדם נורמטיבי ללא נכות. המכשיר הופך להיות חלק אינטגראלי ובלתי נפרד מחייהם. כמו כל מכשיר טכנולוגי גם מכשיר שמיעה משתכלל ללא הרף. הדגש שמושם עליהם הוא נוחות המשתמש בהם וכמובן איכותם והפונקציונאליות שלהם.

מכשירי שמיעה ותקשורת חברתית

מכשירי שמיעה עוזרים מאד מבחינה חברתית. לקויי שמיעה סובלים מאפשרות תקשורת שהיא מאד משמעותית וחשובה באורח החיים, בעיקר המודרני. ללא המכשירים, לקויי שמיעה עשויים לסבול מן הפגם לא רק מבחינת חוסר הבנה של הסביבה העוטפת אותם, אלא גם מגורמים סביבתיים שליליים שמתקשים להבין ולהזדהות עם מצבם.
ילדים למשל, מתקשים להבין כי יש אנשים ששונים מהם. חרמות וניכור כלפי ילד שהוא לקוי שמיעה עשויות להתרחש, בדיוק כמו לילד שסובל מנכות אחרת. שימוש במכשירי שמיעה, יסייע לילד לקוי שמיעה לחוש שהוא ככל האחרים.

הוא גם יאפשר לילדים מסביבו להבין טוב יותר את מצבו וללכת לקראתו. מבוגרים המשתמשים במכשירים יכולים להשתלב ללא בעיה במסגרות חברתיות שונות. אם בשוק התעסוקה ואם בתחומי עניין שונים. ניתן לעסוק במקצועות שדורשים שימוש נרחב באוזניים, על ידי שימוש במכשירים ללא בעיה (אנשי סאונד, זמרים וכו').

קשישים יכולים גם הם להשתמש במכשירים ולאפשר לעצמם אורח חיים נורמטיבי וקל יותר. מבחינה נפשית, שימוש במכשירי שמיעה מקל על הסובל מליקוי שמיעה את התסכולים שעשויים לנבוע מכך. מכשיר השמיעה מסייע לו להראות לסביבה שלמרות הליקוי הוא אינו זקוק לרחמים מצד הסובבים אותו והוא יכול להיות אדם פעיל בזכות עצמו. שימוש במכשירים תורם לאורח חיים בריא ופעיל ככל האנשים החיים בחברה.

מבחינה רפואית מכשירי שמיעה שינו את כל התפיסה הקיימת בנוגע לליקויי שמיעה והוכיחו שיש פיתרון חלופי לליקוי. כמו כן, שימוש במכשירים אלו איפשר לאנשים רבים שלא לאבד עם השנים עוד מאיכות השמיעה שלהם.
אנשים ללא המכשירים, עשויים באופן טבעי לאבד עם הזמן עוד ועוד מאחוזי השמיעה. המכשירים מסייעים בעיקר לקשישים להמשיך לשמור על כושר שמיעה טוב יחסית, למרות שירידה בשמיעה גם נובעת מעלייה בגיל באופן טבעי.

מכשירי שמיעה והתפתחות טכנולוגית

ככל שהשנים עוברות הטכנולוגיה בתחום מכשירי שמיעה ממשיכה להתפתח ויש להניח כי גם בעתיד יופיעו מכשירים שישברו את כל השיאים של המכשירים הקיימים היום. לא ירחק היום והם עוד יפתיעו ביכולותיהם גם את הספקנים שבאנשים לגבי יעילותם.

יום רביעי, 16 בפברואר 2011

בדיקת שמיעה

כמו הרבה מן הבדיקות שמתבצעות לילדים, גם בדיקת שמיעה היא דבר שעשוי להרתיע ולהפחיד. ילדים מטבעם מלאי חששות ודאגות רבות יותר כלפי סיטואציות של טיפול רפואי. פעמים רבות הדמיון מתפרע והילד חושש שהבדיקה אליה הוא הולך הנה כואבת, מפחידה ולא נעימה. מדובר לרוב בבדיקות שכוללות שימוש במכשור רפואי.

ילד שצופה מן הצד במכשור רפואי עלול להיכנס להיסטריה שכוללת בכי וצורך ללכת מן המרפאה. ממש כמו ילד שהולך לבדיקה אצל רופא שיניים או ילד שהולך לבדיקה שכוללת קבלת חיסון בזריקה, כך גם בדיקת שמיעה עשויה להיות מרתיעה עבורו.

בדיקת שמיעה במכון

מכיוון שאצל תינוקות או ילדים רכים קשה לאבחן בעיית שמיעה באופן מיידי, יש חשיבות לערוך להם בדיקות רפואיות תקופתיות לצורך ביקורת על ידי רופא המשפחה. הקושי באבחון נובע בעיקר משום שתינוקות אינם יודעים לדבר ולספר מה מפריע להם וילדים מתחילים לדבר כל אחד בקצב ההתפתחותי שלו. יחד עם זאת ניתן לזהות אצל ילדים סימפטומים שיכולים להעיד על בעיה בשמיעה ועל צורך לגשת ולבצע בדיקת שמיעה.

ילד פעוט עשוי לא להגיב לרעשים שנמצאים מסביבו בכל עת. אם מדובר ברעשים שמושכים תשומת לב והוא ימשיך לעסוק בשלו בלי לשים לב, ייתכן ויש בעיה. ילדים רגישים מאד לגירויים סביבתיים ולכן יש להניח כי כל הסחת דעת מכל סוג שהוא כולל רעש, יגרמו להם לנטוש את מעשיהם ולבדוק במה מדובר. במידה ומדובר בילד שכבר למד לדבר, אם הוא מדבר בקול רם מאד ובצעקות ללא הרף, ייתכן ויש לו גם כן ירידה בשמיעה. במקרה כזה מומלץ לקחת אותו לבדיקה אצל הרופא, שקרוב לודאי יפנה אותו לבדיקת שמיעה.

במידה ורופא אבחן אצל הילד שככל הנראה ישנם סיכויים לכך שחלה אצלו ירידה בשמיעה, או שחלילה, הוא אינו שומע כלל, הוא יפנה את הילד לבדיקת שמיעה במכון שמיעה מסודר. במכון שמיעה ערוכים לכך שמעבר לבדיקת שמיעה פיזית שמתבצעת לילד פעוט, יש לה גם מרכיבים נפשיים שעשויים להשפיע על מצב רוחו של הילד בעת הבדיקה.

קלינאי תקשורת הוא זה שמבצע לרוב את הבדיקה. עליו להיות רגיש למצבו של הילד, אמפטי וסימפטי. קלינאי התקשורת יוכל לזהות אצל הילד עד כמה חמורה בעיית השמיעה, בהתבוננות על משתנים התפתחותיים בשפת הילד וכמו כן משתנים התנהגותיים.

בדיקת שמיעה ואבחון

לאחר בדיקת שמיעה ואבחון, מתבצעת החלטה כיצד לטפל בבעיית השמיעה. הפיתרון האידיאלי ביותר הוא להזמין עבור הילד מכשיר שמיעה שיסייע לו בבעיית השמיעה וכך הוא יוכל לשמוע בצורה נורמטיבית ככל שניתן.

אבחון וטיפול מקדים יכולים לסייע לילד להתפתח ולגדול בצורה תקינה ולאפשר לו להתגבר על הפער החברתי והאישי שעלול להיווצר עקב בעיית השמיעה. 

יום רביעי, 9 בפברואר 2011

מכשיר שמיעה


מאטמי אוזניים למכשיר שמיעה

ל' חלם תמיד לשרת בשירות צבאי קרבי. מאז שהיה קטן שאף להגן על המדינה, הוא היה פטריוט אמיתי ואף הכין את עצמו בתיכון מבחינת כושר לקראת הצבא. כשהתקבל ליחידה קרבית לא היה מאושר ממנו. במהלך השירות הצבאי ל' נשלח לקורס שהיה אמור להכשיר אותו להשתמש בנשק ספציפי, בעל אפקט רעש חזק מאד.

אף על פי שבמשך מספר חודשי הקורס הוא הקפיד לשים אטמי אוזניים כנדרש, החלה שמיעתו להידרדר במהלך האימונים. מבדיקה שערך אצל רופא צבאי, הוא נשלח לבדיקת רופא מומחה ומשם למכון שמיעה. ל' אובחן כסובל מירידה חריפה בשמיעה. הוא קיבל מכשיר שמיעה, אחוזי נכות ממשרד הביטחון ואף שוחרר בסופו של דבר מן הצבא.

בדיקת שמיעה ומכשיר שמיעה

הסיפור של ל' ממחיש את מה שחווים חיילים רבים במהלך השירות ביחידות הצבאיות השונות. מדובר בעיקר ביחידות שבהן מתקיימים אימונים בנשק. אימונים מסוג זה כוללים רעש רב. אף על פי הקפדה בנהלי שמירה על השמיעה, הכוללים שימוש באטמי אוזניים, ישנם מקרים בהם חלה ירידה בשמיעה אצל חלק מן החיילים. במרבית המקרים, אין צורך בשימוש של מכשירי שמיעה ולאחר השחרור מן הצבא חוזרת עם הזמן השמיעה למצבה הראשוני והטבעי.

אחד מן הדברים החשובים ביותר עבור חיילים שחשופים רוב זמן השירות שלהם לרעש הוא להיות מודעים למצב הזה. שאננות, או אי הקפדה על כללי בטיחות במהלך אימונים היא טעות. יש להקפיד לשים כפי שצריך במהלך האימונים אטמי אוזניים ואם יש צורך, להשתמש במגני אוזניים מיוחדים וטובים פי כמה מאלו הפשוטים. יש להימנע ככל הניתן במהלך השירות הצבאי מקרבה אינטנסיבית ורבה אל כלי הנשק עצמו שהוא גורם הרעש.

מודעות לנזקים שעלולים להתרחש, כוללת בדיקות בשגרה. כל חייל שנמצא בזמן השגרה בסביבה רועשת ובתפקיד שדורש ממנו להיות חשוף לרעש יכול לגשת לבדיקה אצל הרופא. ברוב המקרים, רופא יכול לשלוח את החייל לבדיקת שמיעה במכון שמיעה. שם, יוכלו לאבחן האם הוא סובל מירידה בשמיעה ואיזה סוג טיפול יש לתת לו.

במקרים של פגיעה חמורה, מכשיר שמיעה הוא הפיתרון. חיילים שנפגעו במהלך השירות הצבאי, יכולים לתבוע את משרד הביטחון שישתתף בהוצאות השוטפות, גם של קניית מכשיר שמיעה וגם של הטיפולים השגרתיים שניתנים למכשיר שמיעה.

מכשיר שמיעה באזרחות

שירות צבאי תוך חשיפה ממושכת לרעש, הוא דבר שמאפיין שירות של הרבה חיילים. יחד עם זאת, גם לאחר השחרור, באזרחות, עשויים חיילים משוחררים לעסוק במקצועות שיגרמו להם להיות חשופים לרעש רב.

עבודה במפעלים עם מכונות כבדות וכו', דורשת גם היא הקפדה על נהלי בטיחות ועל בדיקות שמיעה תקופתיות. הכול בתקווה לא להגיע בסופו של דבר למצב של תלות וצורך במכשיר שמיעה.