יום שני, 31 בינואר 2011

מכשירי שמיעה וטכנולוגיה


בעיות שמיעה הן דבר נפוץ בקרב אוכלוסיות שונות ועשויות לנבוע מגורמים רבים. הטיפול בבעיות שמיעה מתאפשר בדרכים שונות, כשהנפוצה ביותר היא שימוש במכשירי שמיעה.

מכשירי שמיעה מאפשרים למשתמש בהם, לכוון את עוצמת השמיעה ועל ידי כך לשמוע בצורה טובה הרבה יותר, כאילו לא סבל מליקוי שמיעה כלל. ככל שחולף הזמן, כך משתכללות הטכנולוגיות של המכשירים והם הופכים יעילים וטובים יותר לשימוש.

מכשירי שמיעה לאוכלוסיות שונות

מכשירי שמיעה מסייעים לתינוקות, ילדים, בני נוער, מבוגרים וזקנים לשמוע טוב יותר. טווח הגילאים אינו משנה את אופי השימוש במכשירי שמיעה. יחד עם זאת, מטבע הדברים בעיות השמיעה נובעות מסיבות שונות בין אוכלוסיה אחת לאחרת. בנוסף, סוגי המכשירים מותאמים אנטומית למי שמשתמש במכשירים.

מעבר מליקוי שמיעה חלקי או כמעט מלא מלידה, בעיות שמיעה נובעות מחשיפה ממושכת לרעש רב. אצל צעירים זה עשוי לקרות בעיקר בקרב אלו שמבלים ללא הרף במסיבות שבהן עוצמת הרעש היא גבוהה. גם אלו ששומעים מוזיקה ללא הפסקה באוזניות חשופים לפגיעה עתידית בשמיעה. אצל חיילים יכולה להיווצר בעיית שמיעה, בעיקר בקרב אלו שנמצאים זמן ממושך ליד מקורות של אימוני ירי בתחמושת שונה.

ישנם מקרים, בהם מניעה ומנוחה מחשיפה לרעש, תחזיר לסובל מן הבעיה, את השמיעה לתפקוד רגיל.

במקרים קיצוניים הנזק עשוי להפוך לבלתי הפיך, כלומר יהיה צורך בשימוש במכשירי שמיעה לכל החיים. בנוסף, ההידרדרות בשמיעה יכולה להיות מואצת יותר ככל שמתבגרים. אצל אנשים מבוגרים וזקנים הירידה בשמיעה חלה לרוב בשל תהליך ההזדקנות. באופן טבעי, ככל שמופיעות יותר בעיות בריאותיות לעת זקנה, כך גם אצל רבים חלה ירידה בשמיעה. מסיבה זו, אחוז גדול מן האוכלוסייה המבוגרת סובל מבעיות שמיעה ולא תמיד מודע לכך ששימוש במכשירי שמיעה יסייע לו לתפקד בצורה תקינה יותר.

לא תמיד יש צורך במכשירים במידה וישנה ירידה בשמיעה. במקרים שונים יכול הרופא להמליץ על מנוחה והימנעות ממוקד הדבר שגורם לנזק. אם למשל, מדובר בחייל שהוא מדריך בקורס צלפים ויש לו ירידה בשמיעה, יכול הרופא הצבאי להורות לו על מנוחה. כמו כן, ישנם מקרים בהם כתוצאה מן הנזק בשמיעה, הרופא יכול להמליץ על העברת החייל מן היחידה, או מן התפקיד עצמו.

בדיקת תקינות למכשירי שמיעה

שימוש במכשירי שמיעה נעשה רק לאחר שאובחן ליקוי שמיעה במובהק וכמובן נמדדה עוצמת הירידה בשמיעה. או אז יכול הרופא שביצע את הבדיקה, לבצע התאמה של סוג המכשיר לאופי הבעיה. מידי תקופה יש לבצע בדיקת תקינות למכשירי השמיעה.

החלפת המכשיר יכולה להתקיים גם כן מזמן לזמן. מכשירים, כמו כל מכשיר טכנולוגי מתבלים ויכולים להתקלקל.

יום שני, 17 בינואר 2011

מכון שמיעה

מכון שמיעה וזיהוי בעיות שמיעה

מכון שמיעה הוא המקום העיקרי והמרכזי שניתן לזהות בו בעיות שמיעה ברמות שונות ולאחר מכן להתאים להן את הטיפול ההולם לכך. לעתים נשלחים פציינטים על ידי רופא המשפחה שלהם לבצע בדיקות ע"י מכון שמיעה על מנת לזהות בעיה אפשרית בחוש השמיעה.

למכון יישלחו גם אנשים שהפגיעה בחוש השמיעה כבר יצרה אצלם בעיות בדיבור, קריאה או כתיבה (לרוב בילדים שעדיין לא רכשו מיומנויות אלה בצורה מספקת ונמצאים בשלב התפתחותי כלשהו).

התאמת טיפול במכון שמיעה

מכון שמיעה מאפשר להתאים לכם מכשירי שמיעה, כמובן על פי סוג ליקוי השמיעה שממנו אתם סובלים. בכל מכון יש צוות רפואי מקצועי, שכולל בין השאר גם קלינאי תקשורת. הצוות מתמחה באבחון סוגי בעיות השמיעה וכן בעיות אחרות הנגרמות כתוצאה מכך. טכנאים העובדים במכון מתאימים את המכשירים השונים ומסדרים אותם לצורכי הפציינטים. במכון ניתנת תמיכה לכל סוגי הגילאים והתאמת המכשירים אליהם.

כל מכון שמיעה אמור להיות מצויד במכשור המתקדם ביותר. המכשור מותאם לכל אחד לאוזן מבחינה אנטומית. בדיקות השמיעה במכון מתבצעות על ידי מכשור מיוחד והרכבת המכשירים והתאמתם נוצרת לרוב בצורה ממוחשבת. במכוני שמיעה יש מעבדות שם ניתן לתקן או להחליף מכשירים שאינם מתאימים לדרישות הלקוחות.


לאנשים הסובלים מבעיות שמיעה אין תמיד בהכרח צורך לגשת באופן מיידי למכון שמיעה. לעתים, יש אנשים שסובלים מירידה בשמיעה לא באמת בשל בעיה פיזיולוגית שלא ניתן לרפא. זיהומים שונים בחלל האוזן יכולים לגרום לאבדן שמיעה זמני או פגיעה לא ברורה. בדיקה פשוטה על ידי רופא מומחה, יכולה להוביל למסקנה זו. טיפול תרופתי עשוי להעביר את ליקוי השמיעה הזמני באופן מוחלט. כך יימנע מן הסובל מן הלקות לגשת מלכתחילה למכון ולשלם כסף על מכשיר שמיעה.


בין דיבור ושמיעה ישנו קשר ישיר. במכוני שמיעה מודעים לכך ולכן קלינאי התקשורת שעובדים בו, מתמודדים מול אוכלוסיות של ילדים שעשויים בעיקר לסבול מן הבעיה בדיבור. יחד עם זאת, גם אנשים מבוגרים שיש להם לקות שמיעה יכולים לסבול מבעיה בדיבור. צוות הקלינאים במכון מסייע לכם ככל האפשר בתרגולים ושיטות טיפול שונות להשיב את יכולת הדיבור ולתקן אותה ככל האפשר, במקביל לטיפול במכשירי שמיעה.

שביעות רצון ממכון שמיעה

לפני שאתם ניגשים לבחור מכון שמיעה, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל מראש לאיזה מכון לגשת. בנוסף, אם בסביבתכם ישנם מכרים הסובלים מליקויי שמיעה, כדאי מאד להתייעץ אתם לאיזה מכון ללכת מראש. לאחר שעשיתם סקר שוק מקדים תוכלו לגשת למכון שנראה לכם הטוב מכולם. כמובן שגם ניתן להחליף מכון שמיעה במידה והוא לא מתאים לכם, או במידה והתאכזבתם ממנו.

לרכוש מכשיר שמיעה


מכשיר שמיעה הוא דבר חיוני ונחוץ לאנשים הסובלים מלקויות שמיעה בדרגות שונות. מכשיר שמיעה אמור להיות מותאם לכולם: ילדים, נוער, מבוגרים וקשישים. לכל מכשיר יתרונות וחסרונות. בשוק קיימים כיום בעיקר מכשירים דיגיטליים שנוצרו עקב ההתפתחות הטכנולוגיות הרבה בתחום ובכלל. יחד עם זאת, ניתן גם למצוא מכשירים אנלוגיים מיושנים יותר.

במידה ואתם או מישהו שקרוב אליכם זקוק למכשיר, ישנם מספר דברים שיש לשים עליהם דגש בבואכם לרכוש מכשיר. חשוב להקפיד עליהם ולא להתפשר, על מנת שלא תזכו לקבל מכשיר שלא מתאים למידותיכם או לרצונכם.

פרמטרים לבחירת מכשיר שמיעה

הפרמטרים שיש לבדוק לפני רכישת מכשיר היא מקום, סוג מכשיר וצרכים, המלצות ומחיר.
לאחר שניגשתם לרופא שאבחן את בעיית השמיעה שלכם, תוכלו ללכת עם הממצאים למכון השמיעה ועל סמך זה ידעו ויוכלו להתאים לכם מכשיר שמיעה. מכיוון שליקוי השמיעה הוא שונה מאדם לאדם באחוזים, גם את מכשיר השמיעה שנבחר יש לווסת על פי רמות הליקוי, על מנת שיאפשר למי שעונד אותו לשמוע בצורה תקינה.

חשוב לבחור מכון שיש לו את הרישיונות המתאימים. בנוסף, יש לוודא שבמכון השמיעה יש מספיק סוגים של מכשירי שמיעה שניתן לבחור.
מומלץ לבצע סקר מקדים ולבחור מספר מכונים שעשויים להתאים להם ואליהם לגשת לפגישת ייעוץ והתרשמות ראשונית. מתוכם תוכלו לבחור סופית את המכון המתאים לכם ביותר שיבנה למענכם מכשיר.
לפני שאתם בוחרים מכשיר חשוב כי לא תבחרו אותו רק על סמך עלותו. מכשירים יקרים יותר, אינם בהכרח מכשירים טובים יותר.

מכשיר שמיעה צריך להיות מותאם אישית לצרכים של כל אחד ואחת. ישנה אפשרות שתבחרו מכשיר שהוא סביר במחיר ועדיין לא ייפול ברמתו ממכשיר יקר יותר. הדבר החשוב ביותר בבחירת מכשיר שמיעה הוא בדיקה האם הוא בר החלפה ותיקון וכמו כן, האם אפשר לשדרג או לשנות אותו בהתאם לצורכי השינויים בשמיעה במהלך הזמן. לכל מכשיר יש אביזרים נלווים ותומכים. יש לוודא שגם למכשיר שבחרתם יש אפשרות לחיבור אביזרים נלווים ומה העלויות השונות שלהם.

מכשיר שמיעה עשוי להתקלקל ברבות הזמן. כדאי תמיד לבדוק מה עלות הביטוח של המכשיר וליישם אותה. השקעה כספית נוספת היא הכרחית. דמיינו מצב שבו רכשתם מכשיר באלפי שקלים שהתקלקל, אך לא ביטחתם אותו עבור כמה מאות שקלים. עדיף לא לקחת סיכון ולבטח בעוד סכום כסף, על מנת למנוע עגמת נפש עתידית והוצאה כספית נוספת ומיותרת.

בחירת מכשיר שמיעה על פי המלצות

המלצות של חברים על בחירת מכון שמיעה יכולות לסייע גם כן. בנוסף, אם אתם חברי קופת חולים, כדאי לבדוק על הנחות שהקופה מאפשרת על מכשיר שמיעה במכוני שמיעה שונים. לאחר רכישת המכשיר וביטוחו, בקשו תעודת אחריות ואסמכתא על הרכישה, כך שבמידה ותרצו להחליפו, לא תיתקלו בבעיות שונות.

יום ראשון, 16 בינואר 2011

בדיקת שמיעה לתינוקות


אחת מן הבדיקות הראשונות שכדאי לבצע לתינוקות היא בדיקת שמיעה. מכיוון שקשה מאד לדעת או להבין אם התינוק שומע (אין לו יכולות דיבור) בדיקת שמיעה היא דבר חיוני מעין כמותו. בזיהוי מוקדם של בעיות שמיעה אצל תינוקות ניתן לקבוע את סף החירשות. במידה וליקוי השמיעה הוא חלקי, ניתן לאפשר פתרונות טכנולוגיים בדמות מכשירי שמיעה מותאמים אישית, שיסייעו לתינוק בשמיעה תקינה ככל האפשר. שמיעה היא דבר חשוב ביותר להתפתחותו התקינה של הרך הנולד והשתלבותו בחברה בצורה נורמטיבית.

בדיקת שמיעה ואבחונים מקדימים

בדיקת שמיעה ניתן לבצע אצל תינוקות מיד לאחר הלידה. התגובות לגירויים חיצוניים שונים יאפשרו לאבחן האם התינוק שומע בצורה תקינה או לא.
חשיבות בדיקת השמיעה היא גבוהה משום שתינוק שאינו שומע, עתיד לסבול מקשיי שפה ודיבור, מה שמוביל לקשיים בהתאקלמות חברתית.

הדבר עשוי ליצור מצוקות ובעיות נפשיות לכשיתבגר. כאשר מזהים את הליקוי מוקדם מראש, ניתן למנוע חלק מן הנזק הצפוי. כמו כן, ניתן לבצע שיקום לאורך תקופה מסוימת אצל תינוקות, שעשוי לפתור אצלם את בעיית השמיעה באופן מוחלט.
החשיבות לאיתור בעיית השמיעה אצל הרך הנולד היא גבוהה.

איתור מוקדם יותר, יאפשר טיפול מהיר שיהיה יעיל יותר. כמו כן, ישנם תינוקות שנמצאים מראש בקבוצות סיכון של בעיות שמיעה. אותם תינוקות הם בדרך כלל וולדים למשפחות שבהן יש היסטוריה תורשתית של תופעת חירשות במשפחה. כמו כן, אם האם במהלך ההיריון הייתה חשופה למחלת האדמת לדוג', יש בכך סיכון לשמיעת התינוק. אם התינוק עצמו, לאחר הלידה סבל ממחלת הצהבת או מזיהומים שונים, עשוי להיגרם לו נזק לשמיעה.
תינוקות שזה עתה נולדו ובוצעה להם בדיקת שמיעה ראשונית שאותה הם לא עברו בהצלחה, יעברו בדיקה מקפת יותר כשיהיו בני מספר חודשים. בדיקת שמיעה תקבע אם הם אכן סובלים מליקוי שמיעה או לא.

באחריות ההורים והמטפלים לעקוב אחר תסמינים של ליקויי שמיעה ועל כל חשד, לקחת את התינוקות לבדיקה מהירה.

חלק מן התסמינים שעלולים להעלות חשש שהתינוקות אינם שומעים בצורה תקינה הם די קלים לזיהוי. למשל, התינוק אינו נבהל או בוכה מחפצים שנופלים או נשברים על הרצפה. בנוסף, אם קוראים לתינוק בשמו והוא לא עונה, או לא מגיב לרחשי הסביבה הפונים אליו, ייתכן ויש לו ליקוי שמיעה. במהלך התפתחות התינוק, אם ההורים מזהים אצלו קשיי דיבור או ליקוי בשפה שלא על פי הרמה שאמורה להיות לגילו, ייתכן שהוא סובל מליקוי שמיעה.

בדיקת שמיעה וחשיבותה

זיהוי מוקדם מראש של ליקויי שמיעה ואבחנה מדויקת, נעשים באמצעות בדיקת שמיעה פשוטה אצל תינוקות. השאיפה היא ברוב המקרים לפתור את הבעיה באמצעות  טיפול מונע. מסיבה זו, ישנה חשיבות לזיהוי מוקדם של הליקוי ותשומת לב לכל דבר חשוד.