יום שני, 17 באוקטובר 2011

אטמי אוזניים

רגישות לרעש ואטמי אוזניים

רגישות לרעש היא דבר אינדיבידואלי. יש אנשים שלא מסוגלים לסבול רעש שהוא יחסית ברמה נמוכה מאד, כמו רעש טלוויזיה לדוגמא. יש אנשים שסף הרגישות שלהם לרעש הוא גבוה והם מסוגלים לבלות שעות על גבי שעות במסיבות עם מוזיקה בעוצמה גבוהה מאד.

כך או כך, יש לקחת בחשבון תמיד כי חשיפה ממושכת למקור רעש יכולה לגרום לנזק שהוא לעתים נזק בלתי הפיך לשמיעה. מסיבה זו כדאי תמיד להתרחק מגורמי רעש חזקים במיוחד וגם אם אין אפשרות כזו, לדאוג לעצמכם לשימוש בהמצאה פשוטה אך מופלאה: אטמי אוזניים.

סוגי אטמי אוזניים

המטרה של אטמי אוזניים היא כמובן להגן על האוזניים שלכם מפני רעש חזק. הם באים בצורות ובגדלים שונים. הסיבה שקיימים אטמי אוזניים מסוגים שונים היא קודם כל משום שיש חברות שונות שמייצרות אותם. הסיבה השנייה היא שיש התאמה של אטמים לסוגי הרעש שנחשפים אליו.

יש אטמים חזקים יותר וחזקים פחות. לעתים נדרשת הגנה על האוזניים הרבה יותר מאטמים פשוטים.

אם למשל אתם נמצאים בפעילות של מטווח אשר בו יורים כדורים רבים, לרוב תקבלו אוזניות אוטמות שמגינות על האוזניים שלכם ולא אטמים רגילים. אטמי אוזניים פשוטים נועדו לכסות את נקב האוזן במלואו ולאטום אותו. הם גמישים וקטנים וכדי להכניס אותם לאוזן, יש למעוך אותם קלות.

לאחר ביצוע פעולה פשוטה זו, יש להכניסם לתוך האוזן. באופן טבעי הם יתנפחו שוב ואז יתחילו לכסות את נקב האוזן עד שיאטמו אותו.

לעתים ייתכן מצב ובו אחד האטמים יצא מן האוזן בשל אחיזה לא טובה או לא נכונה. במקרה זה יש לחזק אותם מידי פעם בפעם וללחוץ אותם אל תוך האוזן.

לאחר שהכנסתם את האטמים לאוזן, בדקו שהם באמת אוטמים את מלוא נקב האוזן ואינם רופפים, אחרת הם לא יהיו אפקטיביים. לא מומלץ להשאיר אטמי אוזניים לאורך זמן בתוך האוזן. זאת משום שמדובר למעשה בגוף זר שאתם מכניסים אל תוך האוזן. יכולים להצטבר לכלוכים שיובילו לזיהומים ומשם לדלקות חריפות באוזן. לא מומלץ גם להשתמש באותם אטמי אוזניים שוב ושוב.

דמיינו מצב שבכל פעם שתוציאו אותם מהאוזן ותניחו אותם במקום כלשהו, הם יצברו חיידקים. להכניס זאת לאוזן לאחר מכן עשוי לגרום גם לזיהום ולדלקות.

עלות אטמי אוזניים

מחירם של אטמי אוזניים הוא זול יחסית ולכן אין שום בעיה לרכוש אותם בחנויות. הם נמכרים בחנויות של ציוד לטיולים, בחנויות ספורט ועוד. אם אתם יודעים שבקרוב תצטרכו להיות חשופים לרעש לאורך תקופה, מומלץ לרכוש כמות גדולה של אטמים שתספיק לכם.

אם ברצונכם לקנות אטמים איכותיים של חברה מוכרת, אפשר להגיע לחנויות ולהתייעץ עם אחד המוכרים המבינים בתחום.

יום ראשון, 14 באוגוסט 2011

בדיקה במכון שמיעה

זה עשוי לתפוס אתכם יום אחד לא מוכנים: בבת אחת עולם הצלילים שהכרתם משתנה ומיטשטש. הירידה בשמיעה יכולה להתרחש בכל גיל וכתוצאה מסיטואציות רבות (מחלות, חשיפה לרעש חזק מידי וכו'). כשם שאנו מתחזקים את הגוף שלנו, בודקים אותו והולכים לרופא על מנת לבצע בדיקות נדרשות בזמן מחלה או שיגרה, כך חשוב לתחזק גם את  מצב השמיעה וללכת לבדיקה אם יש חשש לפגיעה או ירידה בשמיעה.

אם אתם מאבחנים בסביבתכם כי הקרובים לכם עשויים גם לסבול מירידה בשמיעה והם אינם שמים לב לכך, מומלץ להסביר להם עד כמה חשוב כי ילכו להיבדק. את בדיקת השמיעה ניתן לבצע דרך קופת החולים בהפניית רופא מטפל. כמו כן, ניתן לגשת עם הפניה באופן עצמאי אל מכון שמיעה, שם גם מתבצעות בדיקות שמיעה מקיפות והתאמת מכשירי שמיעה לאלו העשויים לסבול מליקויי שמיעה.

מכון שמיעה ומכשירי שמיעה

במכון שמיעה, מבצע בדיקת השמיעה קלינאי תקשורת. הוא זה שיקבע האם ישנה ירידה משמעותית בשמיעה ומה הרמה שלה. כמו כן, במכון שמיעה יבצעו אבחנה של מה היכולת שלכם להבין אנשים שמדברים אליכם. מהו טווח שמיעה הקיים בין העוצמה הנמוכה ביותר שאותה אתם יכולים לשמוע, לבין הסף הגבוה ביותר בעוצמה הכי חזקה עבורכם לשמיעה. כל עוצמות השמיעה שנמדדות מוגדרות כמובן על ידי מידת דציבל.

במידה ולאחר בדיקת השמיעה במכון שמיעה, הוחלט כי אתם אכן סובלים מליקוי שמיעה שדורש מכשיר שמיעה, יתאימו לכם את השימוש הנכון במכשיר. ההתאמה תתבצע על ידי הרכבת המכשיר לאוזן ולאחר מכן ישחקו במכון השמיעה עם עוצמות הדציבל בשימוש במכשיר ויאבחנו מה העוצמה הנוחה לכם ביותר, שבה אין הצליל צורם לכם מידי או חלש לכם מידי.

במסגרת בדיקת השמיעה תתבצע גם אבחנה של יכולת שמיעה והבנת דיבור ולא רק האזנה לצלילים. יושמעו לכם מילים בעוצמות הולכות ויורדות עליהן תהיו צריכים לחזור. בדיקה שתוצאותיה יהיו קשיים בהבנת הדיבור, תקבע באופן סופי מה רמת השמיעה הנוכחית ומה אחוז השמיעה הקיים. המסקנות מכל הבדיקות שיתבצעו, יובילו להחלטה האם יש צורך להזמין באמצעות מכון שמיעה מכשיר שמיעה שבו ייעזר הנבדק באופן קבוע.
ישנם מקרים שנקבע במכון שמיעה כי על אף הירידה בשמיעה, אין צורך ממשי בהזמנת מכשיר שמיעה. לקויי שמיעה בדרגות נמוכות, יכולים לעיתים לנהל אורח חיים נורמטיבי ללא שימוש במכשיר כזה.

מכון שמיעה ותקינות חוש השמיעה

פעמים רבות הנזק שנגרם לשמיעה ומאובחן במכון שמיעה הוא זמני. אנשים שהיו חשופים לרעש בתקופה מסוימת  ולאחר זמן, הפסיקו להיות קרובים למקור הרעש, יש להניח שחוש השמיעה יחזור אליהם בבוא הזמן באופן טבעי. 

יום שני, 6 ביוני 2011

תעשיית אביזרי שמיעה

רכישה של מכשירי שמיעה לסובלים מליקויי שמיעה היא דבר שנעשה בשגרה. מידי יום רוכשים אנשים הסובלים מליקויי שמיעה, מכשירים מסוגים ואיכויות שונות. מכוני השמיעה מבצעים בדיקות והתאמות של מכשירים ללא הרף.

תעשיית מכשירי השמיעה הפכה להיות מסחרית לכל דבר. ההבדלים בין איכויות המכשירים מתבטאים כמובן בעלויות. ברוב המקרים, ככל שמכשיר השמיעה נושא בחובו טכנולוגיה מתקדמת יותר ופונקציות רבות יותר – הוא מטבע הדברים גם יקר יותר.

לקויי שמיעה שמבחינה כלכלית יש להם פחות אמצעים, יוכלו לקנות מכשירי שמיעה פחות מתקדמים. אין הדבר מעיד בהכרח כי המכשירים הפחות מתקדמים - פחות טובים.

אביזרים למכשירי שמיעה

מסביב לתעשיית מכשירי שמיעה, התפתחה באופן טבעי תעשייה נוספת של אביזרים למכשירי שמיעה שנועדו לטפל במכשירי השמיעה, לתחזק אותם ולסייע למשתמשים בהם בדרכים שונות. ממש כפי שמתחזקים כל מוצר טכני אחר, כך גם מכשירי השמיעה זקוקים לאחזקה שוטפת ועל הצורך הזה עונים אביזרי העזר.

אין חובה להשתמש כמובן בכל האביזרים שישנם למכשירי השמיעה. למעשה, מספיק שיהיו ברשותכם את האביזרים הבסיסיים שמשמשים בעיקר לניקוי המכשיר.
מבחינת אחזקת המכשיר, תמיד ניתן לקחת אותו לתיקון במכון שמיעה במידה והוא התבלה, התקלקל או ניזוק. ישנם מקרים שמנזק בלתי הפיך וחוסר ברירה יש צורך להחליף לחלוטין את המכשיר. על מנת לשמור על אורח חייו של המכשיר כדאי שיהיו ברשותכם חלק מן האביזרים. שימוש תכוף בהם יסייע גם על שמירת אורח החיים של המכשיר.

מכשירי שמיעה עובדים על סוללות. אם יש ברשותכם מכשיר שמיעה, מומלץ כי יהיו לכם גם סוללת רזרביות למקרה שהקיימות ייגמרו. הדבר עשוי לקרות בזמן לא נוח ולא צפוי שבו תהיו זקוקים למכשיר השמיעה ולכן רצוי לא להיתפס לא מוכנים ושבתיק שלכם יהיו תמיד סוללות רזרביות. למכשירים ניתן לקנות קופסאות ייבוש.

המטרה של קופסאות אלו היא לשים בתוכן את מכשירי השמיעה. הקופסה עצמה מכילה חומר שהוא סופג לחות.

על ידי כך מכשיר השמיעה לא ניזוק עקב הלחות הרגילה שבאוויר, ובישראל כמדינה שבה אחוזי הלחות הם גבוהים בקיץ, הדבר יגן מאד על מכשיר השמיעה. תרסיס לניקוי מכשירי שמיעה הוא הכרחי גם הוא. מומלץ להיעזר בו ולנקות מידי כמה ימים את מכשיר השמיעה על מנת לשמור על תקינותו.

תחזוק מכשירי שמיעה

מעבר לאביזרים שאמורים לסייע בתחזוק ותפעול מכשירי שמיעה, ניתן גם לרכוש מוצרים נלווים אחרים העוזרים ומקלים פיזית על האוזניים עצמן. נוזל ממיס שעווה באוזן על מנת שיהיה ניתן למקם בנוחות את מכשיר השמיעה באוזן ללא כאבים או הפרעה בשמיעה עצמה.

ניתן גם לקנות נוזל שמקל במיוחד על גירויים שעלולים להתרחש בתעלת האוזן ובכך להקל על מי שמשתמש במכשיר שמיעה, שמהווה בעצמו סוג של גורם זר שמחובר לאוזן.

יום חמישי, 14 באפריל 2011

התאמת מכשירי שמיעה


מכשירי שמיעה
כמו כפפה ליד וכמו בגד לגוף, כך גם מכשירי משיעה רצוי ומומלץ שיהיו מותאמים בצורה המדויקת והטובה ביותר למי שמשתמש בהם. רוב האנשים הסובלים מליקויי שמיעה נעזרים במשך רוב שעות היממה במכשירי שמיעה.

מכשירי שמיעה מאפשרים להם לנהל אורח חיים תקין ומלא, כאילו לא סבלו מליקוי שמיעה כלל. במידה ולא מתבצעת התאמה נכונה של מכשיר שמיעה אל אוזניו של הסובל מליקוי שמיעה, הדבר עלול להשפיע על יכולת התפקוד שלו במרחב הסביבתי שבו הוא פועל.

חוסר הנוחות הפיזית שעשוי לגורם מכשיר שמיעה במידה ולא הותאם נכונה, עשוי להשפיע גם על מצבו הנפשי של מי שהוא לקוי שמיעה.

מכשירי שמיעה דיגיטליים

באופן טבעי, ככל שהטכנולוגיה משתכללת, כך מתקיימת ללא הרף התקדמות בפיתוח ושדרוג מכשירי שמיעה. מידי תקופה יוצאים לשוק מכשירי שמיעה מתקדמים וטובים יותר.

מטרת הפיתוח היא לסייע ככל שניתן לסובלים מליקויי שמיעה לנהל אורח חיים תקין עד כמה שניתן. כיום ישנם בשוק מכשירי שמיעה שהם מכשירים דיגיטליים. מכשירים אלו הם ברמה טכנולוגית גבוהה מאד. יחד עם זאת, לא משנה עד כמה משוכללים יהיו, הם לעולם לא יוכלו לספק באופן מלא את התחושה כי ללקויי השמיעה לא קיימת בעיה כלל.

מסיבה זו, הנוחות וההתאמה שלהם לאוזן חשובה ביותר. המכשירים הדיגיטליים עוזרים לאחת או שתי האוזניים הפגועות לתפקד.
מכשירי השמיעה הדיגיטליים הם למעשה פרוטזה שמורכת על האוזן של הסובל מליקוי שמיעה. חלק מהאנשים הסובלים מליקויי שמיעה ומשתמשים במכשירי שמיעה, עשויים עדיין לא לשמוע באופן מלא ותקין. קיים סיכוי כי על אף המכשיר, הם עדיין יצטרכו להיעזר בהבנתם הבסיסית בקריאת שפתיים של אנשים הפונים אליהם. הכל כמובן בהתאם לאופי הפגיעה שלהם ביכולת השמיעה ומתחלק על פי רמות הנזק שקיימות אצלם.

את מכשירי השמיעה מתאימים לסובלים מליקוי שמיעה לאחר בדיקה וביקורת במכון שמיעה. במכון עצמו מתבצעות בדיקות שמיעה מקיפות ובהתאם להם, ניתן להתאים את סוג מכשיר השמיעה המבוקש. במכשירי שמיעה יש הבדלים לא רק בגודל, עוצמה ויכולת, אלא כמובן גם במחירים. יש לזכור כי באופן טבעי מכשירי שמיעה יכולים להתבלות עם הזמן ולכן תחזוק או הפעלה שלהם הם חיוניים גם כן.

מכשירי שמיעה ואורח חיים

המשתמשים במכשירי שמיעה יכולים ליהנות מאורח חיים שמאפשר להם לקלוט את רחשי הסביבה. להיות באירועים חברתיים ולהבין את הסובבים אותם, לשמוע הרצאות במקומות לימוד שונים. כמו כן הם יכולים להיעזר במכשירים המשמיעים קולות כגון: רדיו, מחשב, טלוויזיה ועוד.

הם יכולים להיות הרבה יותר בטוחים ושמורים מן הסביבה הסואנת שעוקפת אותם. הליכה ברחוב, חציית כביש ונהיגה הן הרבה יותר בטוחות עבור הסובלים מליקוי שמיעה, בזכות מכשירי שמיעה.

יום רביעי, 23 בפברואר 2011

מכשירי שמיעה וחיי היום יום

מכשירי שמיעה נועדו בראש ובראשונה להקל על אנשים הסובלים מליקוי שמיעה בדרגות שונות. מעבר לאפשרות הפיזיולוגית לשמוע בצורה תקינה ככל האדם, הם בעקיפין פותרים בעיות חברתיות ונפשיות שעשויות לצוץ עקב ליקוי שמיעה.

לקויי שמיעה המשתמשים במכשירים יכולים להתנהל בחיי היום יום כמעט ככל אדם נורמטיבי ללא נכות. המכשיר הופך להיות חלק אינטגראלי ובלתי נפרד מחייהם. כמו כל מכשיר טכנולוגי גם מכשיר שמיעה משתכלל ללא הרף. הדגש שמושם עליהם הוא נוחות המשתמש בהם וכמובן איכותם והפונקציונאליות שלהם.

מכשירי שמיעה ותקשורת חברתית

מכשירי שמיעה עוזרים מאד מבחינה חברתית. לקויי שמיעה סובלים מאפשרות תקשורת שהיא מאד משמעותית וחשובה באורח החיים, בעיקר המודרני. ללא המכשירים, לקויי שמיעה עשויים לסבול מן הפגם לא רק מבחינת חוסר הבנה של הסביבה העוטפת אותם, אלא גם מגורמים סביבתיים שליליים שמתקשים להבין ולהזדהות עם מצבם.
ילדים למשל, מתקשים להבין כי יש אנשים ששונים מהם. חרמות וניכור כלפי ילד שהוא לקוי שמיעה עשויות להתרחש, בדיוק כמו לילד שסובל מנכות אחרת. שימוש במכשירי שמיעה, יסייע לילד לקוי שמיעה לחוש שהוא ככל האחרים.

הוא גם יאפשר לילדים מסביבו להבין טוב יותר את מצבו וללכת לקראתו. מבוגרים המשתמשים במכשירים יכולים להשתלב ללא בעיה במסגרות חברתיות שונות. אם בשוק התעסוקה ואם בתחומי עניין שונים. ניתן לעסוק במקצועות שדורשים שימוש נרחב באוזניים, על ידי שימוש במכשירים ללא בעיה (אנשי סאונד, זמרים וכו').

קשישים יכולים גם הם להשתמש במכשירים ולאפשר לעצמם אורח חיים נורמטיבי וקל יותר. מבחינה נפשית, שימוש במכשירי שמיעה מקל על הסובל מליקוי שמיעה את התסכולים שעשויים לנבוע מכך. מכשיר השמיעה מסייע לו להראות לסביבה שלמרות הליקוי הוא אינו זקוק לרחמים מצד הסובבים אותו והוא יכול להיות אדם פעיל בזכות עצמו. שימוש במכשירים תורם לאורח חיים בריא ופעיל ככל האנשים החיים בחברה.

מבחינה רפואית מכשירי שמיעה שינו את כל התפיסה הקיימת בנוגע לליקויי שמיעה והוכיחו שיש פיתרון חלופי לליקוי. כמו כן, שימוש במכשירים אלו איפשר לאנשים רבים שלא לאבד עם השנים עוד מאיכות השמיעה שלהם.
אנשים ללא המכשירים, עשויים באופן טבעי לאבד עם הזמן עוד ועוד מאחוזי השמיעה. המכשירים מסייעים בעיקר לקשישים להמשיך לשמור על כושר שמיעה טוב יחסית, למרות שירידה בשמיעה גם נובעת מעלייה בגיל באופן טבעי.

מכשירי שמיעה והתפתחות טכנולוגית

ככל שהשנים עוברות הטכנולוגיה בתחום מכשירי שמיעה ממשיכה להתפתח ויש להניח כי גם בעתיד יופיעו מכשירים שישברו את כל השיאים של המכשירים הקיימים היום. לא ירחק היום והם עוד יפתיעו ביכולותיהם גם את הספקנים שבאנשים לגבי יעילותם.

יום רביעי, 16 בפברואר 2011

בדיקת שמיעה

כמו הרבה מן הבדיקות שמתבצעות לילדים, גם בדיקת שמיעה היא דבר שעשוי להרתיע ולהפחיד. ילדים מטבעם מלאי חששות ודאגות רבות יותר כלפי סיטואציות של טיפול רפואי. פעמים רבות הדמיון מתפרע והילד חושש שהבדיקה אליה הוא הולך הנה כואבת, מפחידה ולא נעימה. מדובר לרוב בבדיקות שכוללות שימוש במכשור רפואי.

ילד שצופה מן הצד במכשור רפואי עלול להיכנס להיסטריה שכוללת בכי וצורך ללכת מן המרפאה. ממש כמו ילד שהולך לבדיקה אצל רופא שיניים או ילד שהולך לבדיקה שכוללת קבלת חיסון בזריקה, כך גם בדיקת שמיעה עשויה להיות מרתיעה עבורו.

בדיקת שמיעה במכון

מכיוון שאצל תינוקות או ילדים רכים קשה לאבחן בעיית שמיעה באופן מיידי, יש חשיבות לערוך להם בדיקות רפואיות תקופתיות לצורך ביקורת על ידי רופא המשפחה. הקושי באבחון נובע בעיקר משום שתינוקות אינם יודעים לדבר ולספר מה מפריע להם וילדים מתחילים לדבר כל אחד בקצב ההתפתחותי שלו. יחד עם זאת ניתן לזהות אצל ילדים סימפטומים שיכולים להעיד על בעיה בשמיעה ועל צורך לגשת ולבצע בדיקת שמיעה.

ילד פעוט עשוי לא להגיב לרעשים שנמצאים מסביבו בכל עת. אם מדובר ברעשים שמושכים תשומת לב והוא ימשיך לעסוק בשלו בלי לשים לב, ייתכן ויש בעיה. ילדים רגישים מאד לגירויים סביבתיים ולכן יש להניח כי כל הסחת דעת מכל סוג שהוא כולל רעש, יגרמו להם לנטוש את מעשיהם ולבדוק במה מדובר. במידה ומדובר בילד שכבר למד לדבר, אם הוא מדבר בקול רם מאד ובצעקות ללא הרף, ייתכן ויש לו גם כן ירידה בשמיעה. במקרה כזה מומלץ לקחת אותו לבדיקה אצל הרופא, שקרוב לודאי יפנה אותו לבדיקת שמיעה.

במידה ורופא אבחן אצל הילד שככל הנראה ישנם סיכויים לכך שחלה אצלו ירידה בשמיעה, או שחלילה, הוא אינו שומע כלל, הוא יפנה את הילד לבדיקת שמיעה במכון שמיעה מסודר. במכון שמיעה ערוכים לכך שמעבר לבדיקת שמיעה פיזית שמתבצעת לילד פעוט, יש לה גם מרכיבים נפשיים שעשויים להשפיע על מצב רוחו של הילד בעת הבדיקה.

קלינאי תקשורת הוא זה שמבצע לרוב את הבדיקה. עליו להיות רגיש למצבו של הילד, אמפטי וסימפטי. קלינאי התקשורת יוכל לזהות אצל הילד עד כמה חמורה בעיית השמיעה, בהתבוננות על משתנים התפתחותיים בשפת הילד וכמו כן משתנים התנהגותיים.

בדיקת שמיעה ואבחון

לאחר בדיקת שמיעה ואבחון, מתבצעת החלטה כיצד לטפל בבעיית השמיעה. הפיתרון האידיאלי ביותר הוא להזמין עבור הילד מכשיר שמיעה שיסייע לו בבעיית השמיעה וכך הוא יוכל לשמוע בצורה נורמטיבית ככל שניתן.

אבחון וטיפול מקדים יכולים לסייע לילד להתפתח ולגדול בצורה תקינה ולאפשר לו להתגבר על הפער החברתי והאישי שעלול להיווצר עקב בעיית השמיעה. 

יום רביעי, 9 בפברואר 2011

מכשיר שמיעה


מאטמי אוזניים למכשיר שמיעה

ל' חלם תמיד לשרת בשירות צבאי קרבי. מאז שהיה קטן שאף להגן על המדינה, הוא היה פטריוט אמיתי ואף הכין את עצמו בתיכון מבחינת כושר לקראת הצבא. כשהתקבל ליחידה קרבית לא היה מאושר ממנו. במהלך השירות הצבאי ל' נשלח לקורס שהיה אמור להכשיר אותו להשתמש בנשק ספציפי, בעל אפקט רעש חזק מאד.

אף על פי שבמשך מספר חודשי הקורס הוא הקפיד לשים אטמי אוזניים כנדרש, החלה שמיעתו להידרדר במהלך האימונים. מבדיקה שערך אצל רופא צבאי, הוא נשלח לבדיקת רופא מומחה ומשם למכון שמיעה. ל' אובחן כסובל מירידה חריפה בשמיעה. הוא קיבל מכשיר שמיעה, אחוזי נכות ממשרד הביטחון ואף שוחרר בסופו של דבר מן הצבא.

בדיקת שמיעה ומכשיר שמיעה

הסיפור של ל' ממחיש את מה שחווים חיילים רבים במהלך השירות ביחידות הצבאיות השונות. מדובר בעיקר ביחידות שבהן מתקיימים אימונים בנשק. אימונים מסוג זה כוללים רעש רב. אף על פי הקפדה בנהלי שמירה על השמיעה, הכוללים שימוש באטמי אוזניים, ישנם מקרים בהם חלה ירידה בשמיעה אצל חלק מן החיילים. במרבית המקרים, אין צורך בשימוש של מכשירי שמיעה ולאחר השחרור מן הצבא חוזרת עם הזמן השמיעה למצבה הראשוני והטבעי.

אחד מן הדברים החשובים ביותר עבור חיילים שחשופים רוב זמן השירות שלהם לרעש הוא להיות מודעים למצב הזה. שאננות, או אי הקפדה על כללי בטיחות במהלך אימונים היא טעות. יש להקפיד לשים כפי שצריך במהלך האימונים אטמי אוזניים ואם יש צורך, להשתמש במגני אוזניים מיוחדים וטובים פי כמה מאלו הפשוטים. יש להימנע ככל הניתן במהלך השירות הצבאי מקרבה אינטנסיבית ורבה אל כלי הנשק עצמו שהוא גורם הרעש.

מודעות לנזקים שעלולים להתרחש, כוללת בדיקות בשגרה. כל חייל שנמצא בזמן השגרה בסביבה רועשת ובתפקיד שדורש ממנו להיות חשוף לרעש יכול לגשת לבדיקה אצל הרופא. ברוב המקרים, רופא יכול לשלוח את החייל לבדיקת שמיעה במכון שמיעה. שם, יוכלו לאבחן האם הוא סובל מירידה בשמיעה ואיזה סוג טיפול יש לתת לו.

במקרים של פגיעה חמורה, מכשיר שמיעה הוא הפיתרון. חיילים שנפגעו במהלך השירות הצבאי, יכולים לתבוע את משרד הביטחון שישתתף בהוצאות השוטפות, גם של קניית מכשיר שמיעה וגם של הטיפולים השגרתיים שניתנים למכשיר שמיעה.

מכשיר שמיעה באזרחות

שירות צבאי תוך חשיפה ממושכת לרעש, הוא דבר שמאפיין שירות של הרבה חיילים. יחד עם זאת, גם לאחר השחרור, באזרחות, עשויים חיילים משוחררים לעסוק במקצועות שיגרמו להם להיות חשופים לרעש רב.

עבודה במפעלים עם מכונות כבדות וכו', דורשת גם היא הקפדה על נהלי בטיחות ועל בדיקות שמיעה תקופתיות. הכול בתקווה לא להגיע בסופו של דבר למצב של תלות וצורך במכשיר שמיעה.

יום שני, 31 בינואר 2011

מכשירי שמיעה וטכנולוגיה


בעיות שמיעה הן דבר נפוץ בקרב אוכלוסיות שונות ועשויות לנבוע מגורמים רבים. הטיפול בבעיות שמיעה מתאפשר בדרכים שונות, כשהנפוצה ביותר היא שימוש במכשירי שמיעה.

מכשירי שמיעה מאפשרים למשתמש בהם, לכוון את עוצמת השמיעה ועל ידי כך לשמוע בצורה טובה הרבה יותר, כאילו לא סבל מליקוי שמיעה כלל. ככל שחולף הזמן, כך משתכללות הטכנולוגיות של המכשירים והם הופכים יעילים וטובים יותר לשימוש.

מכשירי שמיעה לאוכלוסיות שונות

מכשירי שמיעה מסייעים לתינוקות, ילדים, בני נוער, מבוגרים וזקנים לשמוע טוב יותר. טווח הגילאים אינו משנה את אופי השימוש במכשירי שמיעה. יחד עם זאת, מטבע הדברים בעיות השמיעה נובעות מסיבות שונות בין אוכלוסיה אחת לאחרת. בנוסף, סוגי המכשירים מותאמים אנטומית למי שמשתמש במכשירים.

מעבר מליקוי שמיעה חלקי או כמעט מלא מלידה, בעיות שמיעה נובעות מחשיפה ממושכת לרעש רב. אצל צעירים זה עשוי לקרות בעיקר בקרב אלו שמבלים ללא הרף במסיבות שבהן עוצמת הרעש היא גבוהה. גם אלו ששומעים מוזיקה ללא הפסקה באוזניות חשופים לפגיעה עתידית בשמיעה. אצל חיילים יכולה להיווצר בעיית שמיעה, בעיקר בקרב אלו שנמצאים זמן ממושך ליד מקורות של אימוני ירי בתחמושת שונה.

ישנם מקרים, בהם מניעה ומנוחה מחשיפה לרעש, תחזיר לסובל מן הבעיה, את השמיעה לתפקוד רגיל.

במקרים קיצוניים הנזק עשוי להפוך לבלתי הפיך, כלומר יהיה צורך בשימוש במכשירי שמיעה לכל החיים. בנוסף, ההידרדרות בשמיעה יכולה להיות מואצת יותר ככל שמתבגרים. אצל אנשים מבוגרים וזקנים הירידה בשמיעה חלה לרוב בשל תהליך ההזדקנות. באופן טבעי, ככל שמופיעות יותר בעיות בריאותיות לעת זקנה, כך גם אצל רבים חלה ירידה בשמיעה. מסיבה זו, אחוז גדול מן האוכלוסייה המבוגרת סובל מבעיות שמיעה ולא תמיד מודע לכך ששימוש במכשירי שמיעה יסייע לו לתפקד בצורה תקינה יותר.

לא תמיד יש צורך במכשירים במידה וישנה ירידה בשמיעה. במקרים שונים יכול הרופא להמליץ על מנוחה והימנעות ממוקד הדבר שגורם לנזק. אם למשל, מדובר בחייל שהוא מדריך בקורס צלפים ויש לו ירידה בשמיעה, יכול הרופא הצבאי להורות לו על מנוחה. כמו כן, ישנם מקרים בהם כתוצאה מן הנזק בשמיעה, הרופא יכול להמליץ על העברת החייל מן היחידה, או מן התפקיד עצמו.

בדיקת תקינות למכשירי שמיעה

שימוש במכשירי שמיעה נעשה רק לאחר שאובחן ליקוי שמיעה במובהק וכמובן נמדדה עוצמת הירידה בשמיעה. או אז יכול הרופא שביצע את הבדיקה, לבצע התאמה של סוג המכשיר לאופי הבעיה. מידי תקופה יש לבצע בדיקת תקינות למכשירי השמיעה.

החלפת המכשיר יכולה להתקיים גם כן מזמן לזמן. מכשירים, כמו כל מכשיר טכנולוגי מתבלים ויכולים להתקלקל.

יום שני, 17 בינואר 2011

מכון שמיעה

מכון שמיעה וזיהוי בעיות שמיעה

מכון שמיעה הוא המקום העיקרי והמרכזי שניתן לזהות בו בעיות שמיעה ברמות שונות ולאחר מכן להתאים להן את הטיפול ההולם לכך. לעתים נשלחים פציינטים על ידי רופא המשפחה שלהם לבצע בדיקות ע"י מכון שמיעה על מנת לזהות בעיה אפשרית בחוש השמיעה.

למכון יישלחו גם אנשים שהפגיעה בחוש השמיעה כבר יצרה אצלם בעיות בדיבור, קריאה או כתיבה (לרוב בילדים שעדיין לא רכשו מיומנויות אלה בצורה מספקת ונמצאים בשלב התפתחותי כלשהו).

התאמת טיפול במכון שמיעה

מכון שמיעה מאפשר להתאים לכם מכשירי שמיעה, כמובן על פי סוג ליקוי השמיעה שממנו אתם סובלים. בכל מכון יש צוות רפואי מקצועי, שכולל בין השאר גם קלינאי תקשורת. הצוות מתמחה באבחון סוגי בעיות השמיעה וכן בעיות אחרות הנגרמות כתוצאה מכך. טכנאים העובדים במכון מתאימים את המכשירים השונים ומסדרים אותם לצורכי הפציינטים. במכון ניתנת תמיכה לכל סוגי הגילאים והתאמת המכשירים אליהם.

כל מכון שמיעה אמור להיות מצויד במכשור המתקדם ביותר. המכשור מותאם לכל אחד לאוזן מבחינה אנטומית. בדיקות השמיעה במכון מתבצעות על ידי מכשור מיוחד והרכבת המכשירים והתאמתם נוצרת לרוב בצורה ממוחשבת. במכוני שמיעה יש מעבדות שם ניתן לתקן או להחליף מכשירים שאינם מתאימים לדרישות הלקוחות.


לאנשים הסובלים מבעיות שמיעה אין תמיד בהכרח צורך לגשת באופן מיידי למכון שמיעה. לעתים, יש אנשים שסובלים מירידה בשמיעה לא באמת בשל בעיה פיזיולוגית שלא ניתן לרפא. זיהומים שונים בחלל האוזן יכולים לגרום לאבדן שמיעה זמני או פגיעה לא ברורה. בדיקה פשוטה על ידי רופא מומחה, יכולה להוביל למסקנה זו. טיפול תרופתי עשוי להעביר את ליקוי השמיעה הזמני באופן מוחלט. כך יימנע מן הסובל מן הלקות לגשת מלכתחילה למכון ולשלם כסף על מכשיר שמיעה.


בין דיבור ושמיעה ישנו קשר ישיר. במכוני שמיעה מודעים לכך ולכן קלינאי התקשורת שעובדים בו, מתמודדים מול אוכלוסיות של ילדים שעשויים בעיקר לסבול מן הבעיה בדיבור. יחד עם זאת, גם אנשים מבוגרים שיש להם לקות שמיעה יכולים לסבול מבעיה בדיבור. צוות הקלינאים במכון מסייע לכם ככל האפשר בתרגולים ושיטות טיפול שונות להשיב את יכולת הדיבור ולתקן אותה ככל האפשר, במקביל לטיפול במכשירי שמיעה.

שביעות רצון ממכון שמיעה

לפני שאתם ניגשים לבחור מכון שמיעה, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל מראש לאיזה מכון לגשת. בנוסף, אם בסביבתכם ישנם מכרים הסובלים מליקויי שמיעה, כדאי מאד להתייעץ אתם לאיזה מכון ללכת מראש. לאחר שעשיתם סקר שוק מקדים תוכלו לגשת למכון שנראה לכם הטוב מכולם. כמובן שגם ניתן להחליף מכון שמיעה במידה והוא לא מתאים לכם, או במידה והתאכזבתם ממנו.

לרכוש מכשיר שמיעה


מכשיר שמיעה הוא דבר חיוני ונחוץ לאנשים הסובלים מלקויות שמיעה בדרגות שונות. מכשיר שמיעה אמור להיות מותאם לכולם: ילדים, נוער, מבוגרים וקשישים. לכל מכשיר יתרונות וחסרונות. בשוק קיימים כיום בעיקר מכשירים דיגיטליים שנוצרו עקב ההתפתחות הטכנולוגיות הרבה בתחום ובכלל. יחד עם זאת, ניתן גם למצוא מכשירים אנלוגיים מיושנים יותר.

במידה ואתם או מישהו שקרוב אליכם זקוק למכשיר, ישנם מספר דברים שיש לשים עליהם דגש בבואכם לרכוש מכשיר. חשוב להקפיד עליהם ולא להתפשר, על מנת שלא תזכו לקבל מכשיר שלא מתאים למידותיכם או לרצונכם.

פרמטרים לבחירת מכשיר שמיעה

הפרמטרים שיש לבדוק לפני רכישת מכשיר היא מקום, סוג מכשיר וצרכים, המלצות ומחיר.
לאחר שניגשתם לרופא שאבחן את בעיית השמיעה שלכם, תוכלו ללכת עם הממצאים למכון השמיעה ועל סמך זה ידעו ויוכלו להתאים לכם מכשיר שמיעה. מכיוון שליקוי השמיעה הוא שונה מאדם לאדם באחוזים, גם את מכשיר השמיעה שנבחר יש לווסת על פי רמות הליקוי, על מנת שיאפשר למי שעונד אותו לשמוע בצורה תקינה.

חשוב לבחור מכון שיש לו את הרישיונות המתאימים. בנוסף, יש לוודא שבמכון השמיעה יש מספיק סוגים של מכשירי שמיעה שניתן לבחור.
מומלץ לבצע סקר מקדים ולבחור מספר מכונים שעשויים להתאים להם ואליהם לגשת לפגישת ייעוץ והתרשמות ראשונית. מתוכם תוכלו לבחור סופית את המכון המתאים לכם ביותר שיבנה למענכם מכשיר.
לפני שאתם בוחרים מכשיר חשוב כי לא תבחרו אותו רק על סמך עלותו. מכשירים יקרים יותר, אינם בהכרח מכשירים טובים יותר.

מכשיר שמיעה צריך להיות מותאם אישית לצרכים של כל אחד ואחת. ישנה אפשרות שתבחרו מכשיר שהוא סביר במחיר ועדיין לא ייפול ברמתו ממכשיר יקר יותר. הדבר החשוב ביותר בבחירת מכשיר שמיעה הוא בדיקה האם הוא בר החלפה ותיקון וכמו כן, האם אפשר לשדרג או לשנות אותו בהתאם לצורכי השינויים בשמיעה במהלך הזמן. לכל מכשיר יש אביזרים נלווים ותומכים. יש לוודא שגם למכשיר שבחרתם יש אפשרות לחיבור אביזרים נלווים ומה העלויות השונות שלהם.

מכשיר שמיעה עשוי להתקלקל ברבות הזמן. כדאי תמיד לבדוק מה עלות הביטוח של המכשיר וליישם אותה. השקעה כספית נוספת היא הכרחית. דמיינו מצב שבו רכשתם מכשיר באלפי שקלים שהתקלקל, אך לא ביטחתם אותו עבור כמה מאות שקלים. עדיף לא לקחת סיכון ולבטח בעוד סכום כסף, על מנת למנוע עגמת נפש עתידית והוצאה כספית נוספת ומיותרת.

בחירת מכשיר שמיעה על פי המלצות

המלצות של חברים על בחירת מכון שמיעה יכולות לסייע גם כן. בנוסף, אם אתם חברי קופת חולים, כדאי לבדוק על הנחות שהקופה מאפשרת על מכשיר שמיעה במכוני שמיעה שונים. לאחר רכישת המכשיר וביטוחו, בקשו תעודת אחריות ואסמכתא על הרכישה, כך שבמידה ותרצו להחליפו, לא תיתקלו בבעיות שונות.

יום ראשון, 16 בינואר 2011

בדיקת שמיעה לתינוקות


אחת מן הבדיקות הראשונות שכדאי לבצע לתינוקות היא בדיקת שמיעה. מכיוון שקשה מאד לדעת או להבין אם התינוק שומע (אין לו יכולות דיבור) בדיקת שמיעה היא דבר חיוני מעין כמותו. בזיהוי מוקדם של בעיות שמיעה אצל תינוקות ניתן לקבוע את סף החירשות. במידה וליקוי השמיעה הוא חלקי, ניתן לאפשר פתרונות טכנולוגיים בדמות מכשירי שמיעה מותאמים אישית, שיסייעו לתינוק בשמיעה תקינה ככל האפשר. שמיעה היא דבר חשוב ביותר להתפתחותו התקינה של הרך הנולד והשתלבותו בחברה בצורה נורמטיבית.

בדיקת שמיעה ואבחונים מקדימים

בדיקת שמיעה ניתן לבצע אצל תינוקות מיד לאחר הלידה. התגובות לגירויים חיצוניים שונים יאפשרו לאבחן האם התינוק שומע בצורה תקינה או לא.
חשיבות בדיקת השמיעה היא גבוהה משום שתינוק שאינו שומע, עתיד לסבול מקשיי שפה ודיבור, מה שמוביל לקשיים בהתאקלמות חברתית.

הדבר עשוי ליצור מצוקות ובעיות נפשיות לכשיתבגר. כאשר מזהים את הליקוי מוקדם מראש, ניתן למנוע חלק מן הנזק הצפוי. כמו כן, ניתן לבצע שיקום לאורך תקופה מסוימת אצל תינוקות, שעשוי לפתור אצלם את בעיית השמיעה באופן מוחלט.
החשיבות לאיתור בעיית השמיעה אצל הרך הנולד היא גבוהה.

איתור מוקדם יותר, יאפשר טיפול מהיר שיהיה יעיל יותר. כמו כן, ישנם תינוקות שנמצאים מראש בקבוצות סיכון של בעיות שמיעה. אותם תינוקות הם בדרך כלל וולדים למשפחות שבהן יש היסטוריה תורשתית של תופעת חירשות במשפחה. כמו כן, אם האם במהלך ההיריון הייתה חשופה למחלת האדמת לדוג', יש בכך סיכון לשמיעת התינוק. אם התינוק עצמו, לאחר הלידה סבל ממחלת הצהבת או מזיהומים שונים, עשוי להיגרם לו נזק לשמיעה.
תינוקות שזה עתה נולדו ובוצעה להם בדיקת שמיעה ראשונית שאותה הם לא עברו בהצלחה, יעברו בדיקה מקפת יותר כשיהיו בני מספר חודשים. בדיקת שמיעה תקבע אם הם אכן סובלים מליקוי שמיעה או לא.

באחריות ההורים והמטפלים לעקוב אחר תסמינים של ליקויי שמיעה ועל כל חשד, לקחת את התינוקות לבדיקה מהירה.

חלק מן התסמינים שעלולים להעלות חשש שהתינוקות אינם שומעים בצורה תקינה הם די קלים לזיהוי. למשל, התינוק אינו נבהל או בוכה מחפצים שנופלים או נשברים על הרצפה. בנוסף, אם קוראים לתינוק בשמו והוא לא עונה, או לא מגיב לרחשי הסביבה הפונים אליו, ייתכן ויש לו ליקוי שמיעה. במהלך התפתחות התינוק, אם ההורים מזהים אצלו קשיי דיבור או ליקוי בשפה שלא על פי הרמה שאמורה להיות לגילו, ייתכן שהוא סובל מליקוי שמיעה.

בדיקת שמיעה וחשיבותה

זיהוי מוקדם מראש של ליקויי שמיעה ואבחנה מדויקת, נעשים באמצעות בדיקת שמיעה פשוטה אצל תינוקות. השאיפה היא ברוב המקרים לפתור את הבעיה באמצעות  טיפול מונע. מסיבה זו, ישנה חשיבות לזיהוי מוקדם של הליקוי ותשומת לב לכל דבר חשוד.